Különféle tényezők állhatnak az allergia lelki hátterében

Az allergia lelki háttere
Az allergia lelki háttere

Amikor valaki vagy valami iránt agresszivitást, ellenszenvet érzünk, az agyunk nagyon érdekes és különös módon „viselkedik”, aminek következtében az immunrendszerünk is fokozottan, a szokásostól eltérően reagál. Az allergia lelki hátterében tulajdonképpen az immunrendszer egyfajta „téves reakciója” áll, amikor veszélyes elemként kezeli, az amúgy ártalmatlan anyagokat.

Az allergia tünetei főként az orrot, a szemeket valamint a torkot érinti. Amikor valamit megpróbálunk a szőnyeg alá söpörni, tudat alatt vagy tudatosan nem észrevenni, kitörölni magunkból, a fizikai énünk, vagyis a testünk megszólal. Az allergia lelki háttere nagyon sokféle lehet, a figyelmen kívül hagyott érzelmek mellett, türelmetlenséget, intoleranciát, egyensúly kibillenést is megfigyelhetünk az érintett személynél.

Teljesen letaglózza a beteget az a tudat, hogy egy olyan dolog van benne, ami összezavarja önvédelmi rendszerét és ez ellen heves reakcióval védekezik. Ugyanakkor nagyon vágyunk arra, hogy rokonszenvesnek találjanak embertársaink, több figyelmet és törődést kapjunk részükről. Nagyon sok mindenre lehetünk allergiásak: illatokra, különböző élelmiszerekre, tárgyakra, vagyis minden olyasmire, ami az öt érzékszervünket érinti.

Az allergia lelki hátterében állhat még a visszautasítás, szeretett személytől vagy állattól való megválás, egyéb megélt veszteség. Az ételallergia kialakulásának előzménye lehet többek között, ha nemet kell mondanunk olyasmire, amit egyébként kimondottan kedvelünk. Továbbá, az allergia lelki háttere lehet még az újtól, a kihívásoktól való félelem, de akár magával az élettel való bizonytalanság érzése is.