Sokfélék lehetnek a hasmenés lelki okai

A hasmenés lelki okai
A hasmenés lelki okai

Számtalan külső tényező okozhat különféle problémát, betegséget, ugyanakkor szinte minden bajnak megtaláljuk a belső lelki okát is. Ma már nagyon sok orvos elismeri, hogy a legtöbb betegség lelki eredetű, ennek tudatában pedig, érdemes kezelni a pácienst, a mielőbbi gyógyulás érdekében. Az „egyszerű” betegségnek mondható hasmenés lelki okai közé sorolhatjuk a félelmet, a bűntudatot, a frusztrációt.

Amikor a táplálék túl gyorsan bekerül a belekbe a gyomorból, nem jut elég idő a feldolgozásra, ilyenkor elég gyakran előfordulhat hasmenés, ami a fájdalmas tünetektől eltekintve, önmagában is elég kellemetlen lehet. Ritkán vált ki „csak úgy” valamilyen étel hasmenést, a legtöbb esetben különféle negatív érzelmek „segítik” a megjelenését.

A hasmenés lelki okai közé tartozik még az önmagunkkal való „rossz” kapcsolat, amikor magunkat hibáztatjuk dolgokért, kellemetlen események kialakulásáért. A váratlan és új helyzetektől való félelmet is besorolhatjuk a hasmenés lelki okai közé, hiszen amikor nem vagyunk képesek megbirkózni a ránk zúduló új információkkal, máris elkezdődnek a hasi fájdalmak.

Az a személy, aki pozitívan szemléli a világot, nem fél a változástól, a váratlan helyzetektől, valószínű nem fog a hasmenéstől „szenvedni”. Az elutasítástól való félelem is állhat a hasmenés lelki okai között, azonban ha esélyt adunk az embereknek, nem egyszer rájövünk arra, hogy tulajdonképpen mi magunk vagyunk azok, akik elutasítóan viselkedünk és hamis félelmeket dédelgetünk magunkban.

Pozitív hozzáállással, önmagunk és a világ elfogadásával nagyon sokat tehetünk fizikai és lelki egészségünkért egyaránt.