Sokfélék lehetnek a bőrbetegségek lelki okai

Bőrbetegségek lelki okai
Bőrbetegségek lelki okai

A bőr a legnagyobb szervünk és általa sokkal többet érzékelünk, mint gondolnánk. Nevezhetjük egyfajta buroknak is, ami elhatárolja az „.én”-t, a személyiséget úgy a belsőtől, mint a külsőtől. Az érzékeny bőr általában érzékeny személyiségre utal, míg aki keményen viselkedik a külvilággal és önmagával, annak a személynek a bőre is „érzéketlenebb”.

A bőrbetegségek lelki okai nagyon sokfélék lehetnek, ám bármilyen változás egyértelműen jelzi, hogy nincs rendben a kapcsolatunk a külvilággal, nem vagyunk harmóniában a bensőnkkel. A különböző bőrirritációk is evidensen jelzik, ha valaki bosszant, irritál bennünket. A bőrbetegségek lelki okai közé sorolhatjuk még az elutasításoktól való félelmet, az ingerlékenységet, a kommunikációs gondokat a környezettel.

Ugyanakkor a bőrbetegségek megjelenése azt is jelzi, hogy állandóan rettegünk attól, nehogy megbántsunk valakit vagy minket ne bántsanak meg. Ez ellen kialakul egyfajta védekezési mechanizmus, megjelennek a bőrproblémák különböző típusai, amelyek segítségével képesek vagyunk távol tartatni magunktól a külvilágot. A bőr képes kimutatni érzelmi reakcióinkat is, hiszen, ha zavarban vagyunk elpirulunk, ha félünk elfehéredünk, vagy ha dühösek vagyunk, kivörösödünk.

Ebben az esetben a bőr egyfajta határvonal köztünk és a környezetünk között, hiszen „tudatja” az érzelmi állapotot, amiből megállapítható, hogy most mennyire vagyunk nyitottak,esetleg jobb „békén hagyni” minket. A bőrbetegségek lelki okai közé tartozik a menekülés, az irritáló gondolatok, de egyéb érzelmi „túltengés” is.