Különböző negatív érzelmek lehetnek az epekő lelki okai

Az epekő kialakulásának lelki okai
Az epekő kialakulásának lelki okai

A máj a méregtelenítésért felelős szervünk, szervezetünk úgynevezett „anyagcsere központja”. Az epe fő tevékenysége pedig a zsírlebontásban mutatkozik meg. Amikor nem ürül ki megfelelő módon az epehólyag, megjelenik az epekő. Az epekő lelki okai nagyon sokfélék lehetnek és ahogyan az állaga (ragadós) és az íze (keserű) is tükrözi, a belső negatív érzéseket jeleníti meg.

Az epekő megjelenése számos kellemetlen tünettel jár, mint a nehéz és rossz emésztés, a puffadás és a görcsök. Amennyiben idejében nem oldódnak meg a belső konfliktusok, odáig fajulhat a dolog, hogy az epehólyag begyullad, akár el is záródik. Az agresszió, a keserűség, az elégedetlenség, a frusztráció szintén az epekő lelki okai közé sorolhatóak.

Természetesen ezek a negatív érzések összefüggésben vannak úgy a külvilággal, mint a saját magunkkal való kapcsoltunkkal. Amikor már megjelenik az epekő, érdemes nemcsak a jelenlegi sérelmeinket megvizsgálni, hanem azokat a terheket is, amelyeket évek vagy évtizedek óta magunkkal hurcolunk. Ezek a hosszú ideig táplált negatív érzelmek, egyszer csak megjelennek fizikai formában, kikristályosodnak és elég drasztikus módon tudatják jelenlétüket.

Az epekő úgymond csendben alakul ki, nagyon sok esetben nem okoz semmiféle tünetet, míg egyszer csak, valamilyen heves érzelem kitörésénél, erős fájdalmak kíséretében „felfedi” magát. Az epekő lelki okait „gazdagítja” az egyik legerősebb negatív érzelem, a félelem is, ami jelentős mértékben befolyásolja és segíti a betegség megjelenését.