Bőrbetegségek – akné

Akné - pattanásos bőrbetegség
Akné – pattanásos bőrbetegség

Az akné vagy pattanásos bőrbetegségek általában az arcon jelentkeznek. Mikor egy másik emberrel találkozom, legelőször az arcával kell szembesülnöm. Ekkor két dolog történhet vagy elfogadom, esetleg azonnal megkedvelem vagy egy önkéntelen elutasítással, ellenérzéssel viseltetem iránta, mindezt akaratlanul az arcommal is kommunikálom. Az arc, a fej személyiségem tükre, belső harmóniámat vagy zaklatottságomat vetítem ki rajta keresztül a világra.

Az érzelmi és mentális problémáimat aknék megjelenésével tudom leginkább kifejezni. Ezek a problémák olyan konfliktus helyzetek lehetnek, amelynek során önmagammal és a külvilággal is szembe kerültem. Ezt csak úgy tudom feloldani, ha pattanásokat növesztek az arcomon, aminek során vagy én fordulok el másoktól, netán önmagamtól vagy a külvilágot zárom ki.

Az ellenérzések, az irritációk, az elutasítások, a félelem, a bizonytalanság, a szégyen egy olyan látható kifejeződése a pattanásos bőrbetegségek megjelenése, mely egyértelműen arra utal, hogy nem tudom, vagy nem akarom saját magamat elfogadni.

Megfigyelhetjük, hogy a legtöbb kamasznak pattanásos bőrbetegsége van. Ezek az aknék ebben az esetben leginkább belső változásokat takarnak.

A félelmet nyitni mások felé, hisz ebben az esetben dönteni, választani kell valami, valaki mellett, netán egy kapcsolatot kell ezért megszakítani.

A kamasz saját életében történő változásaival nem tud, nem akar szembenézni, egy fejlődő személyiség őrlődik belső világa és a külső világ elvárásai között. A már nem gyerek, de még nem felnőtt tipikus harca ez, amikor a személyiség még nem tud önmagáról elfogadó, pozitív képet kialakítani, így az aknéval azt éri el, amit önmagáról gondol ebben a fejlődő szakaszban: csúnya vagyok, undorodom saját magamtól.

A pattanásos bőrbetegségek mögött kamasz korban a szexuális életben történő változások, az ezzel kapcsolatos tudat alatti félelmek lehetnek.

A kamaszkori kapcsolatteremtési problémákra a pattanásos bőrbetegség megjelenésével válaszol a test. Lélekben a kamasz ezzel mintegy átláthatatlan kerítést von maga köré, csak azt engedi be, akivel jól is érzi magát, másokkal szemben pedig elutasító, önmagába forduló, s ebben az állapotban kifejezetten jól érzi magát.

Ha nem szeretem önmagam, s úgy érzem, mások sem tudnak szeretni, a pattanásos bőrbetegségek bármikor kapóra jöhetnek, hogy ezzel határt vonjak magam köré.

Ha örökké másokhoz hasonlítom magam, mindig mások véleménye után megyek, s önmagamban folyton hibát találok, ez a bőrömön is kiütközik.

Ha úgy érzem, kontrollálnak és szüleim irányítanak, s hol egyiknek, hol másiknak akarok megfelelni, ezzel saját identitásomat nyomom el, ami bőrömön pattanásos elváltozásokat okozhat.

Önmagamat elfogadni, a külvilággal megbékélni csakis szívvel-lélekkel lehet, mindig figyelve egészséges szükségleteimre, legyenek azok akár szexuális, vagy egyéb szükségletek. Ha ezt a harmóniát megteremtem, akkor előbb utóbb utálkozás és ellenérzés nélkül tudok a tükörbe nézni, mert azt látom, aki teljes mértékben megfelel elvárásaimnak.