A migrén lelki okai

A migrén lelki okai

A gyakori és heves fejfájás a népesség nagyon nagy százalékát érinti, nem kíméli egyik nemet és korosztályt sem, azonban főként a fiatal és középkorú nők szenvednek a leggyakrabban tőle. A hirtelen hangulatváltozásnak köszönhetően, a legtöbb érintett előre megérzi a migrén „közeledtét”. Az „elő tünet” a fokozatosan erősödő egyoldali látászavar, amit a fő tünet követ hasogató, görcsős, lüktető erős fájdalom kíséretében. A kísérő tünetek az émelygés, szédülés, hányás, de sok esetben a végtagzsibbadás, beszédzavar és fényérzékenység is.

Mik lehetnek a migrén lelki okai?

Aki állandó feszültségben él, és folyton csak agyal, keresi a magyarázatot az élet dolgaira, aki se megemészteni, se látni nem akarja, ami vele történik, ugyanakkor képtelen a döntéshozatalra, folyton csak szorong, előbb-utóbb heves fejfájás fogja gyötörni.
Amikor valaki úgy érzi, hogy a körülötte levő emberek állandóan olyan elvárásokat támasztanak, amiknek ő nem tud megfelelni, és ezért ezeket olyan „kényszerítő körülményeknek” látja, amiktől a legszívesebben elmenekülne, szintén lehetnek a migrén lelki okai. Szeretne megfelelni, de képtelen rá, ezért inkább a menekvést választja. A migrénes roham „segíti” ebben.

A szexuális élet nehézségei, problémái, vagy a gyermekkor óta felhalmozódott elfojtás is állhat a migrén hátterében.

A testünk minden fájdalommal, tünettel üzen nekünk, „kopogtat”, hogy figyeljünk már oda, mert valamit nem jól cselekszünk, és itt az idő a változtatásra. Minél hamarabb megértjük a migrén lelki okait, elfogadjuk a változást, és nem ragaszkodunk görcsösen az akaratunkhoz, nem törekedünk folytonosan az elismerésre, a tökéletességre, a sikerre, hanem csak hagyjuk, hogy az események szabadon áramoljanak az életünkbe, „jutalomként” harmónia, béke és nyugalom költözik az életünkbe.