Ismerjük meg a pikkelysömör lelki okait!

Az egyik legnagyobb szervünk, a fizikai testünket borító bőrszövet, ami sajnos éppúgy megbetegedhet, mint bármelyik másik szervünk. Amikor a bőr megvastagszik, kiemelkedő, vörös foltok jelennek meg a felületén, amelyek ezüstös fehér „pikkelyekben” hámlanak, pikkelysömörről beszélünk.

A pikkelysömör kialakulásának okai
A pikkelysömör kialakulásának okai

A pikkelysömör lelki okai közé sorolható a túlzott érzékenység, a törődés- és szeretetigény, de a „dupla” elválás is, vagyis amikor mindkét szülőtől elválasztották a beteget gyerekkorában, vagy egyik szülőtől és a testvérétől. Annyira fél az ilyen ember a sérüléstől, hogy a betegség által próbál távolságot tartani önmaga és az őt körülvevő világ között. De a pikkelysömör lelki okai lehetnek különböző belső konfliktusok, harcok is.

Az elváltozás egyfajta védekezési mechanizmusként szolgál, hogy minél kevesebb ember közelíthesse meg a beteget. Nagyon fontos, hogy az érintett személy megértse a pikkelysömör lelki okait, valamint elfogadóan, felszabadultan viselkedjen a külvilággal szemben. Ugyanakkor meg kell szabadulnia azoktól a viselkedésformáktól és gondolatoktól, amelyek ártanak neki és el kell fogadnia önmagát olyannak amilyen, hiszen mindnyájan egyedi, különleges, csodálatos lényként élünk a világban.

Fontos, hogy ne mindig a külvilágnak való megfelelés legyen az irányító, hanem az önmagát szerető és tisztelő ember kerüljön előtérbe. A pikkelysömör lelki oka a legtöbb esetben egy nagyon fájdalmas esemény, ám amennyiben a beteg megérti, hogy ez is a fejlődése része, máris nagy lépést tett a gyógyulása felé. Bármilyen betegségről is legyen szó, az önmagunk szeretete csodákra képes!