Az asztma lelki okai és ezek felismerése

Az asztma lelki okai
Az asztma lelki okai

Amikor az immunrendszer „lerobban” sajnos nagyon sok betegség megjelenésének vagyunk kitéve. A különböző légzési rendellenességek nemcsak nagyon kellemetlen rohamokkal járnak, hanem igen veszélyesek is lehetnek, hiszen ilyen esetben fennállhat a fulladásveszély is. Amikor az immunrendszer bizonyos allergén anyagokra erőteljesen reagál, jelentős mértékben akadályozza a légzést.

Az asztma lelki okai közé sorolhatjuk a túlzott ragaszkodást, amikor nem tudunk elengedni bizonyos dolgokat, tárgyakat vagy embereket. Ugyanakkor az is lehet az asztma megjelenésének lelki hátterében, ha nem vagyunk képesek adni, csupán elfogadni. Természetesen számtalan más lelki tényező is közrejátszik a betegség megjelenésében.

Többek között a kisebbségi érzés, a korlátozottság is az asztma lelki okai közé sorolható, amikor azt érzi a beteg, hogy el van nyomva, nem tud érvényesülni, nem engedik kibontakozni. A félelem is az asztma lelki okai közé sorolható és ennek kapcsán kijelenthetjük, hogy szinte nincs is egyetlen olyan betegség, aminek a hátterében ne „bújna” meg ez a romboló, sokszor kapcsolatokat, barátságokat vagy karriert tönkre tevő negatív érzés.

A belső egyensúly, az önállóság megteremtése, a szeretet elfogadására való felkészültség mind nagyon fontos tényezők, amelyek segíthetnek az asztmás beteg gyógyulásában, felépülésében. Nagyon fontos felismerni azokat a lelki tényezőket, amelyek kiváltják vagy segítik ezen rohamok megjelenését, ugyanakkor lényeges tudatosítani azokat az érzéseket is, amelyek a betegségtől való „megszabadulást” és az egészség visszanyerését segítik.