Az allergia lelki okai

Az allergia lelki okainak felismerése
Az allergia lelki okainak felismerése

Az immunrendszer megfelelő működése esetében, a különböző környezeti faktorok, az embert körülvevő, szemmel nem érzékelhető, illetve szemmel látható anyagok nem jelentenek veszélyt. Azonban, amikor megbomlik az emberben a testi-lelki egyensúly, akkor igazi „táptalajjá” válhat a különböző kórokozok és betegségek számára.

Az allergia lelki okai közé sorolható a frusztráltság, az ingerlékenység, a düh, amikor az immunrendszer rendkívül gyorsan antitesteket kezd termelni, egy olyan nem létező anyaggal szemben, ami ennél fogva nem is jelenthet semmiféle veszélyt a szervezetünkre.

Tulajdonképpen az allergiás megbetegedés egyfajta téves riasztás az immunrendszer részéről. A szervezet nagyon sok mindenre képes allergiás reakciót kiváltani, így a szagokra, ízekre, hangokra, állatokra, sőt, még különböző tárgyakra is.

Az allergia lelki okai közé sorolható a szomorúság, a hiányérzet, amikor annyira „sóvárgunk” egy eltávozott személy után, hogy a legtöbb esetben megbetegedhetünk. Amikor valamilyen lelki sérülést szenved el az ember, nagyon sok esetben, bizonyos külső tényezők hatására téves üzenet jut az immunrendszer felé, amire ez utóbbi elkezd nem megfelelően működni.

Az allergia lelki okai közé tartozik még az önbizalomhiány, az önmagunk irányába történő intolerancia, nem elfogadás. Az évek során felhalmozódott negatív benyomások, sorozatosan átélt és nem feldolgozott sérelmek, lelki traumák is az allergiás megbetegedések kialakulásához vezethetnek. Események, tárgyak, amelyek felidéznek valamilyen elszenvedett és fel nem dolgozott sérelmet, szintén allergiás reakciót válthatnak ki.