Autoimmun betegségek

Sok embert érintenek az autoimmun betegségek fajtái
Sok embert érintenek az autoimmun betegségek fajtái

Van, hogy hirtelen napokig belázasodunk, érthetetlen okokból. Sokszor izomfájdalmakkal, fáradékonysággal vagy ízületi gyulladással küszködünk. Esetleg szem- és szájszárazságot, némi hajhullást és bőrkiütéseket észlelünk. Előfordul, hogy úgymond a semmiből gyomor és valamilyen bélpanasz, rekedtség, fülgyulladás, orrvérzés jelentkezhet.

Ezek a mindenki számára ismert tünetek bármikor és szinte bármilyen életkorban jelentkezhetnek külön-külön, vagy némelyik tünet egyszerre is.

Az autoimmun betegségek általában akkor vannak ezeknek a tüneteknek a hátterében, amikor együtt és visszatérő jellegűen sújtanak le ránk és nehezen gyógyulunk. Az autoimmun betegségek palettája igen széles, mert több mint 80 fajta egészségi probléma tartozik ide.

Ilyen például az 1-es típusú diabétesz, a lisztre való érzékenység, a pajzsmirigy alulműködése, a Basedow-kór, a pajzsmirigy krónikus gyulladása és még sorolhatnánk. Egyszerűen fogalmazva, az autoimmun betegségek esetében a szervezet, pontosabban az immunrendszer önmaga ellen fordul és védekezik, mintha valamilyen kórokozókkal lenne dolga.

Az immunrendszerünk sejt, szövet és szervszinten működő védekező mechanizmus, így az autoimmun betegségek szinte egész testünket érinthetik. Az ilyen betegségben szenvedők sokszor kegyetlen és taszító módon fordulnak önmaguk ellen, elutasítják saját magukat, nem képesek szeretni, becsülni és elfogadni testüket, lényüket. Annyira nagy az ellenkezés, hogy egy idő után az immunrendszer mintha „megbolondulna” és azt is támadónak tekinti, amit nem kellene. A különböző környezeti hatások miatt, az ember óriási falakat képes építeni maga köré azzal, hogy állandóan marcangolja önmagát. A stressz és a félelmek igen kulcsfontosságúak az autoimmun betegségek kialakulásában.